Röntgenkuvia

Muistoissa 36 x 36 cm, akryyli ja öljy kankaalle, 2018. Riikka Kontio

Pari vuotta sitten sain äidiltäni nipun minusta otettuja röntgenkuvia. Päätäni ja keuhkojani oli läpivalaistu ensimmäisinä elinvuosinani. Vuonna 2016 vedostin työparini kanssa syanotypiavedoksia. Ne muistuttivat myös etäisesti röntgenkuvista, joissa valoa läpäisemätön kohta jää vaaleaksi ja UV-säteiden saavuttama alue muuttuu tummaksi ja kehittyessään tummansiniseksi. Samoihin aikoihin haluni maalata näkymätöntä, hienovaraista henkeä etsi ilmenemismuotoaan. Kuvitteellisesta röntgen18 -laitteestani löysin tavan tuottaa esiin näitä läpivalaistuja tuntemuksia.

Keväästä 2017 lähtien olen tuottanut sinisten sävyisiä röntgenkuvia, jotka lävistävät luiden ja kudosten lisäksi myös tunteita ja tunnelmia. Abstraktit akryyli- ja öljymaalaukset on leikattu kankaasta irti maalaamisen jälkeen. Kulmat ovat hivenen pyöristetyt. Käsinleikkaaamisen epätasainen jälki näkyy kankaan reunassa. Kuvien leikkaaminen tuntui erityisen hyvältä. Joissain kohdin paksu maalikerros antoi miellyttävän vastuksen ja kangas alkoi tuntua itsensä kantavalta, jämäkältä ja vahvalta, sen olemus muuttui joksikin toiseksi kuin kiilakehyksiin pingotetun kankaan.

Maalauksia Galleria Kajasteessa. Rajattu Nina Patrikan ottamasta kuvasta.

Röntgenkuvat18 symboloivat minulle myös sitä, kuinka kuvataiteillija maalaa sisäistä maailmaansa esille muiden nähtäväksi. Hän läpivalaisee itsensä, ja kuitenkin niin, ettei kukaan voi koskaan tulkita kuvaa täydellisesti samalla tavoin.

Röntgenkuviani on ensimmäistä kertaa esillä Hetkiä-näyttelyssä 20.3.-8.4.2018 Galleria Kajasteessa Kajaaninkadulla, Oulussa.

LAURI AHTINEN, JAAKKO HEIKKINEN, RIIKKA KONTIO, JOHANNA LAAJA

Lisää röntgenkuvia kehittyy ARTtilan näyttelyyn. Tervetuloa 20.6.2018!