Riikka Kontio Artist´s statement

Kuvataidetta prosessi edellä

Painotan taiteellisessa työskentelyssäni prosessia. Maalaaminen on minulle  lihallinen kokemus. Saatan liikkua, tai ainakin haen yhteyttä kehotuntemuksiini. Työskennellessäni hakeudun meditatiiviseen, keskittyneeseen olotilaan.

Olen valmis heittäytymään dialogiin syntymässä olevan tuotoksen kanssa. Voin lähteä liikkeelle väristä tai viivasta ja antaa sen kuljettaa kohti muotoutuvaa tarinaa.

Aiheet löytyvät kiusallisen läheltä

Usein päädyn käsittelemään teoksissani hyvin henkilökohtaisia asioita. Ilmaisen niissä jotain piilevää pohjavirettä, sanojen välissä olevien outojen hetkien hämmennystä, avoimuutta, epävarmuutta tai vaikka kiiltävän pinnan alla olevaa noloakin todellisuutta. Pyrin rehellisyyteen ja vilpittömyyteen ilmaisussani. 

Suunnittelijataustastani johtuen haluan työskennellä kuvataiteen kentällä vapaasti maalaten, ilman tarkkoja, valmiita speksejä. Leikkien, liikkuen ja tutkaillen. Ja usein seikkailun tuloksena syntyy kuvapinnalle visuaalinen tarina tai runo.

Maali kankaalla on suuri rakkauteni

Maalaan usein akryyleillä ja öljyväreillä. Kasaan myös ajoittain kollaaseja vanhoista Suomen kuvalehtien silpuista.

Työstän kuvia sekä sisäisistä että ulkoisista havainnoista

Olen maalannut kuvitteellisia röntgenkuvia. Olen käsitellyt uskoa ja hakenut yhteyttä transsendenssiin. Olen etsinyt omaa näkökulmaani pienistä palasista. Olen itkenyt avioeroni kankaalle. Olen koonnut kollaaseja ylistäen kympin tyttöjä. Olen tonkinut häpeää. Kuvannut kuolevia kasveja. Olen maalannut hoivakodissa vanhusten muistoista. Olen tehnyt naamioita mm. höyhenistä ja karkeista, ja valokuvannut niiden kantajia ja heidän salaisuuksiaan. Olen etsinyt intuitiota. Olen maalannut ammattilaisten sukuelimiä ja onnellisia pilviä.

Sivustolla käytetyt kuvituskuvat ovat kuvaamiani kuihtuvia kukkasia.