Kutsumus

Kuvataidenäyttely Galleria TASO
2.–30.9.2020 I Avoinna arkisin klo 11–17
Pikisaarentie 13 B 1, 90100 Oulu. B-portaikko


Kontio on maalannut näyttelyn teokset lennokkaasti lempeällä huumorilla ja akryylimusteella heinäkuussa 2020: 

“Maalasin pelkistetyn ja tyylitellyn sarjan naisen sukuelimistä. Sisäelinten muodosta tai muista viittauksista on nähtävissä hänen kutsumuksensa. Kohdut, munasarjat ja vaginat on nimetty ammattinimikkeiden mukaan, esimerkiksi päätoimittaja, tanssija, rekkakuski, piispa, kirjailija, pääministeri ja ornitologi.

Voivatko ihmisen elimet määritellä hänen kyvykkyytensä? Voiko ammatillinen suuntautuminen olla nähtävissä henkilön sisuskaluista, niiden yksilöllisistä muodoista ja väreistä?

Haluan herätellä teosteni välityksellä meitä kaikkia huomaamaan sukupuolittuneita asenteitamme. Tutkin työskentelyn avulla myös piilevää ja välillä näkyvääkin nais- ja miesvihaani. Minkälaisia ammatilliseen pätevyyteen liittyviä ennakkoluuloja ja asenteita omaamme huomaamattamme.

Tasa-arvon edistämisessä on vielä paljon tehtävää. Jos voin herätellä ihmisiä havainnoimaan omia asenteitaan taiteen keinoin, niin se on minun pieni panokseni kohti tasa-arvoisempaa ja paremmin voivaa yhteiskuntaa.

Mukana työskentelyssäni ja teoksissani on huumori ja lempeä suhtautuminen omille ennakkokäsityksillemme. Uskon että huumorin avulla portti uusiin näkökulmiin avautuu helpommin kuin vihamielisellä syyttelyllä.

Juhlin teoksillani ihmisen sisällä olevaa ihmeellistä tilaa, jossa elämä saa alkunsa sekä jokaisen elämän ainutlaatuisuutta.”

Tervetuloa!

Hyönteistutkija

Kuva 1 / 10

Hyönteistutkija, Riikka Kontion akryylimustemaalaus, 2020.