Röntgenkuvia

Riikka Kontio, “klo 4.45” akryyli kankaalle, 2018.

RÄPS – fiktiivisiä röntgenkuvia 

Riikka Kontion maalauksia ARTtilassa
Avajaiset keskiviikkona 20.6. klo 16–18. Tervetuloa!
Näyttely on avoinna 20.6.–1.7. ja 1.–12.8.2018
ke–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–16

ARTtila, Hallituskatu 5, Oulu.

Näyttelyssä on esillä kuvitteellisia röntgenkuvia. Ne ovat kuin räpsyjä, jotka läpivalaisevat ohikiitäviä tunnelmia. Räps. Orastava toivo. Kaikki ei ehkä katoakaan iäksi.  Räps. Aamuyön kolea valo peitonmutkassa. Ohut uni välistää ihokarvoja. Räps. Kyllä se (ehkä sittenkin) siitä. Räps. Hyristen latautuu levossa solujen kosminen dna. Räps.

Räpsyttelystä huolimatta maalausprosessi on ollut rauhallinen. Teokset ovat syntyneet pikkuhiljaa vuoden sisällä, ja ensimmäinen satsi oli esillä maaliskuulla Galleria Kajasteessa. 

Riikka Kontio: Jos kaikki ei päätykään 46 x 45 cm, acrylic and oil on canvas, 2018

Sain parisen vuotta sitten äidiltäni nipun minusta otettuja röntgenkuvia. Päätäni ja keuhkojani oli läpivalaistu ensimmäisinä elinvuosinani. Tutkiessani yksivuotiaan minun kuvia, sain tuntumaa kokemukseeni. Minun on ollut vaikeaa hengittää. Kaksitoista antibioottikuuria vuodessa. Minulla ei ollut tuolloin vielä sanoja, ei käsitteitä, mutta kehossani oli stressiä ja varmasti paljon tunteita. Se oli yksivuotiaalle totta. Onko sitä enää mitään jäljellä minussa? Löytyykö jälkiä kehomuistissani? 

Riikka Kontio: “Mennäänkö tätä tietä?” akryyli ja öljy kankaalle, 2018,

Enää minulla ei ole kiire maalata muistoa ulos minusta. Se on maalattu, kuvittelen. Nyt voin maalata tästä hetkestä. Istun kuvien äärellä, seurustelen niiden kanssa. Maalaan ensin vain jotain akryylivärein, katselen ja kuulostelen. Otan esiin, poistan tuosta. Hengittelen, ehkä liikun niiden ympärillä. Voin laulaakin. Ja jossain vaiheessa jututan kuvia, tunnustelen miten ne liikuttavat kehoani.  Kuuntelen mitä ne minulle kertovat. Maalaan loppuun, ehkä öljyvärein, ja siinäpä ne sitten ovat. 

 

Röntgenkuvia oli ensimmäistä kertaa esillä maalis–huhtikuussa 2018 Galleria Kajasteessa Oulussa yhteisnäyttelyssä Lauri Ahtisen, Jaakko Heikkisen ja Johanna Laajan teosten seurassa. Rajattu Nina Patrikan ottamasta kuvasta.

Valopöydällä maalauksia kankaalla ja pleksillä sekä alkuperäisiä röntgenkuvia. Kuva ArtTilan näyttelystä kesältä 2018. Riikka Kontio.

Breath, lamppu, röntgenkuva puolivuotiaan keuhkoista. 1969-2018.

Kuva ArtTilan näyttelystä kesältä 2018. Riikka Kontio.

Kosminen dna latautuu, 64 x 47,5 cm, yksityiskohta, acrylic and oil on canvas, Riikka Kontio, 2017.